Bedrijfsarts: “watch your words”!

06 september 2023 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

De bedrijfsarts is een belangrijke speler in de verzuimbegeleiding van een zieke werknemer. Daarin is het de taak van de bedrijfsarts een onafhankelijk oordeel te geven over de eventuele arbeidsongeschiktheid van een werknemer en de resterende functionele mogelijkheden.

Dat gaat niet altijd even goed.

Zo heeft een werkgever een klacht ingediend tegen een bedrijfsarts die naar mening van de werkgever ‘buiten zijn boekje’ is gegaan door een e-mail aan een zieke werknemer te sturen waarin staat:

“(…)

Dat uw werkgever direct aansluitend het dienstverband met u op zou gaan zeggen heb ik uiteraard niet voorzien. Dit staat overigens los van mijn beoordeling, immers gezien het voortvarende handelen van uw werkgever was dit kennelijk immer zijn intentie. Feit is dus – blijkt nu – dat uw werkgever van u af wil.

Voorts vraag ik me als bedrijfsarts echt af, waar u verstandig aan doet. Werken voor een baas die van u af wil en daar waarschijnlijk alles aan zal doen om u het leven op het werk zuur te maken als u in dienst zou blijven.

(…)”

Deze e-mail heeft de werknemer ingebracht in de ontbindingsprocedure die hij is gestart. Mede op basis van deze e-mail heeft de kantonrechter de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer ontbonden én daarbij geoordeeld dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.

De werkgever heeft vervolgens een klacht ingediend bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam (ECLI:NL:TGZAMS:2023:167). Het tuchtcollege acht de werkgever ontvankelijk in de klacht, ondanks dat er geen sprake is van een rechtstreekse opdracht van de werkgever, was de bedrijfsarts wel met de uitvoering van een opdracht (de verzuimbegeleiding) belast en kan zodoende de bedrijfsarts als opdrachtnemer van de werkgever worden geïdentificeerd.

Ondanks dat de bedrijfsarts inzicht in zijn handelen toont, oordeelt het college toch dat de klacht gegrond is. De bedrijfsarts heeft door de opmerkingen en aannames in de e-mail aan de werknemer geen professionele houding aangenomen en onvoldoende onafhankelijk opgesteld. De bedrijfsarts heeft zich te veel laten leiden door wat de werknemer heeft verteld. Ook had de bedrijfsarts zich er bewust van moeten zijn dat de e-mail in een procedure zou kunnen worden ingebracht en dat ook om die reden woorden zorgvuldig gekozen moeten worden.

Het college legt de minst verstrekkende maatregel op een geeft de bedrijfsarts een waarschuwing.

Les voor de bedrijfsarts: blijf onafhankelijk en professioneel in de verzuimbegeleiding en let op wat er (schriftelijk) wordt teruggekoppeld!

Gerelateerde artikelen